Аудіокниги українською » Реклама » Хто такий Зевс і де використовують його ім'я сьогодні

Хто такий Зевс і де використовують його ім'я сьогодні

Хто такий Зевс і де використовують його ім'я сьогодні
  • Рейтинг: 0 (0 голосів) -

Зевс у давньогрецькій міфології - головний із богів Олімпу. Він керує громом і блискавками, він наймогутніший серед інших богів, а всі вони йому підпорядковуються. У давньоримській міфології Зевс носить ім'я Юпітер.

Це могутній і запальний бог, недарма він керує блискавками. Люди звертаються до Зевса по справедливість, а той може розсудити, а може й розгніватися, і тоді починається злива, буря, може спалахнути пожежа. Серед богів Зевс часто домагається свого хитрістю, інтригами.

Зевс править світом разом зі своїми братами: Посейдоном та Аїдом, проте він - старший серед них. Коли боги об'єдналися, вони розділили весь світ між собою. Посейдону дісталося море, Аїду - підземне царство, а Зевсу - небо.

e_geKCj5wQzx7Kia_gnEq_OQ-4SfUXyWao2anrVuq1jyInJzEALr7JtBf-ojXGJtBTavQog6GObcmotHR6BQGAagMA5Rbq5whBUux6-O2wG3v3bL7iyEQ9s5WYl8vGBLGrLlvmWRHoA4

Зевс в античній міфології

Батьком Зевса був могутній титан Кронос, якому було передбачено загинути від руки власної дитини. Не бажаючи віддавати владу, Кронос проковтував власних дітей одразу після їхнього народження. Будучи безсмертними, вони не вмирали, а блукали в мороці в утробі титана.

Так Кронос проковтнув Гестію, Деметру, Геру, Аїда і Посейдона. Коли в його дружини, Реї, народилася наступна дитина - Зевс, вона пожаліла його і підмінила загорнутим у пелюшки каменем. Малюка бога вона сховала на острові Крит, де той виховувався німфами і був вигодуваний молоком кози Амалфеї.

З юних років Зевс поклявся помститися батькові. Йому допомагали богиня Метіда, що стала його першим коханням, і мати Рея. Переодягнувшись виночерпієм, він підніс Кроносу з вином блювотний камінь, через що той виверг на світ усіх проковтнутих дітей. Молоді боги-олімпійці уклали союз проти титана і визнали Зевса головним.

Циклопи, які перейшли на бік олімпійців, зробили їм могутню зброю: блискавки для Зевса, тризуб для Посейдона і шолом для Аїда. Війна за владу, яка в міфології називається Титаномахія, тривала 10 років. На боці Кроноса воювали інші титани, та все ж, Олімпійці здобули перемогу. Вони вигнали Кроноса

Гера - царствена дружина Зевса, богиня домашнього вогнища. Але першою дружиною Зевса була Метіда. Коли вона була вагітна, передбачили, що її діти зможуть повалити Зевса, після чого олімпієць за прикладом Кроноса проковтнув дружину. Три дні він мучився від жахливого головного болю, поки з його голови не з'явилася старша дочка - Афіна.

Від Гери у Зевса п'ятеро дітей: Геба, Арес, Гефест, Ангела та Іліфія. Зевс відомий своєю слабкістю до жінок. Багато разів він проникав у спальні до богинь і смертних і обманом або вмовляннями змушував до стосунків. Багато богів і героїв стародавньої Греції - діти Зевса. Близнюки Артеміда й Аполлон - діти німфи Лето, бог вина Діоніс - син смертної жінки Семели. Відомий герой давньогрецьких міфів Геракл - син Громовержця і земної цариці Алкмени, яку бог спокусив, прийнявши вигляд її чоловіка, царя Амфітріона. Інший герой, Персей, також син Зевса від Данаї, до якої він прийшов в образі золотого дощу.

Гера була нетерпима до пригод свого божественного чоловіка. Її гнів звертався на його коханок, багато з яких загинули, і позашлюбних дітей. Саме Гера придумала для Геракла 12 нездійсненних завдань, які прославили його.

Зевс у сучасній культурі

Зевс - яскравий образ, знайомий майже кожній людині на планеті. Не дивно, що він часто з'являється в сучасній культурі.

У серії фільмів про Персі Джексона - сучасному варіанті героя Персея - образ Зевса втілив Шон Бін. Тут Зевс спостерігає збоку, як молоді герої наводять лад у Стародавній Греції та лише іноді втручається. Щоправда, за версією творців кінофраншизи, батьком Персея є не Зевс, а його брат Посейдон. За цією ж історією на студії Disney планують зняти серіал, у якому Зевса зіграє Ленс Реддік.

В іграх Зевс також часто з'являється. Одна з найстаріших ігор Zeus: Master of Olympus, у якій потрібно було побудувати з нуля стародавню Грецію. У серії ігор God of War Зевс - головний лиходій грецької частини гри. У шутері Will Rock Зевс - один із тих, кого герою належить перемогти. Ну і звичайно грати за Зевса можна в Dota 2.

Криптотег Zeus 

Криптотег Zeus - сучасний спосіб убезпечити свої криптоданні. Це пристрій, що складається з двох надійних титанових пластин. Він призначений для копіювання мнемонічної фрази від системи зберігання.

Мнемонічна фраза - ключ від резервної копії вашого приватного гаманця. Знаючи її, можна в будь-який момент відновити доступ, а також передати його потрібній людині або навіть у спадок. Тому так важливо надійно зберегти кодову фразу. Нанесена на пластину Cryptotag Zues інформація не зітреться з часом, міцні плати витримують високе нагрівання, тиск і навіть влучання кулі.

На пластину можна нанести одну seed фразу з 24 слів або дві фрази з 12-ти слів. Залежно від ваших налаштувань це означає, що ви можете зберігати одну або дві резервних копії від гаманця. До комплекту входить посібник і перфоратор, за допомогою яких можна нанести мнемонічну фразу на пластини.

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий