Біографія письменника Ліна Костенко

Ліна Костенко
  • ПІБ: Ліна Василівна Костенко
  • Рік народження: 19 березня 1930 року
  • Місце народження: Ржищів, Київська округа, Українська РСР, СРСР
  • Рік смерті: Жива
  • Місце смерті: Жива
  • Категорія: Біографії-письменників
  • Рейтинг: 5 (1 голосів) -

Скорочена біографія Ліна Костенко:

Дуже рідко письменник стає легендою ще за життя. Саме такою живою легендою, навколо якої вирують чутки та міфи стала Ліна Василівна Костенко, яка народилася в 1930 році в м.Ржищев.

Ще на початку своєї унікальної писемної кар’єри авторка написала, що сама обрала собі Долю, а отже що б з нею не відбувалося, ніяких претензій до своєї Обраниці Долі вона не матиме. І вже майже століття геніальна жінка вірна цим словам.

Дуже складно дати визначення хто ж така Ліна Костенко. Для когось вона легендарна поетеса, один з найкращих представників покоління «шестидесятників». Хтось захоплюється її прозою та публіцистикою. Не менш відома вона і як громадський діяч.

Народилася Л.В. Костенко в сім’ї вчителів і задавалося її чекає «родинна» справа. Костенки переїхали до Києва де на дівчину чекала звичайна школа а потім педагогічний інститут. І це не дивлячись на те, що у 1936 році батько поетеси був засуджений на 10-ти літній термін концтаборів. Це можна назвати подарунком Долі, адже з тавром дочки «ворога народу» отримати вищу освіту було неможливо.

До речі літературою дівчина захоплювалася з шкільних років і відвідувала студію літературну при журналі «Дніпро». А головний редактором журналу в той час був Андрій Малишко. Саме цей особливий потяг до «слова» і став причиною закінчення не тільки педагогічного, а й літературного інституту (Московський літературний інститут ім.М.Горького). Його Ліна Костенко закінчила у 1956р.

В 1957 – 1958рр вийшли в «світ» перші книги творів. Вірші зібрані в «Променях Землі» та «Вітрилах» отримали позитивні рецензії критиків, а головне зуміли «зачарувати» читачів. І якщо після видання цих збірок Ліну Костенко включили в групу цікавих, заслуговуючи на увагу українських поетів, то після видання «Мандрівки серця» її вже сприймали як зрілого автора що має всі шанси стати класиком української літератури.

Мінусом такої популярності стала прискіплива увага «органів» та цензури. Авторка була визнана як «аполітична» і її твори перестають друкуватися, а фільм за сценарієм написаний Л.Костенко «Дорогою вітрів» був знятий з плану знімання.

В 1963 році «переслідування» поетів шестидесятників продовжилося і з друку була знята книга віршів «Зоряний інтеграл». Тому поетесі довелося друкуватися в Польщі і Чехословаччині в місцевих газетах та журналах. Нелюбов тодішньої влади посилювала і активна участь у десидентському русі.

Таке своєрідне видавниче затишшя не стало на заваді, бо саме в цей період поетеса пише свою «Марусю Чурай» - роман у віршах. В цей же період авторка закінчує поеми «Сніг у Флоренції» та «Берестечко».

Не залишилася авторка осторонь Чорнобильської трагедії, що стала наймаштабнішою катастрофою в сучасній історії України. Її збірка «Мадонна перехресть» наскрізь пронизана чорнобильськими мотивами.

Підтвердженням многогранності авторки став роман, виданий у 2010 році «Записки українського божевільного». Мало хто очікував що з під пера класика української поезії вийде роман про сучасний божевільний світ з його хаосом і абсурдом. Але проза теж підкорилася талановитому автору і роман був визнаний кращим твором 2011 року.

Л.В Костенко – почесна професорка Києво-Могилянської Академії, почесна докторка Чернівецького та Львівського університетів. 

Вона відмовилася від звання Герой України і за нею назавжди закріплене визначення « легенда сучасної України» і це не тільки про літературу. Адже Ліна Костенко відома своєю громадською діяльністю.

Вона ніколи не балувала своєю увагою пресу і залишається осторонь публічного життя. Але від цього її легендарність тільки збільшується.

Всі аудіокниги українською цього автора Ви можете найти на сторінці аудіокниги автора Ліни Костенко.

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий