Аудіокниги українською » Реклама » ​​Секрети професійного копірайтера: експерти Jooble про шлях від ідеї до тексту

​​Секрети професійного копірайтера: експерти Jooble про шлях від ідеї до тексту

​​Секрети професійного копірайтера: експерти Jooble про шлях від ідеї до тексту
  • Рейтинг: 0 (0 голосів) -

Професійний копірайтер – це не просто людина, яка займається написанням текстових матеріалів. Такий спеціаліст вміє аналізувати великі обсяги інформації, проводити фактчекінг, знає базові принципи маркетингу та розуміє портрет своєї цільової аудиторії. Сьогодні на сайті Jooble можна зустріти сотні вакансій, у яких пропонується робота копірайтер, адже майже кожен бізнес має потребу у фахівцях з наповнення сайтів, соцмережах та аутсорсингових сторінок. Нижче ми детально поговоримо про кар’єрний шлях та нюанси цієї професії.


Опановуємо професію копірайтера: які навички є необхідними?

Головною перевагою копірайтингу є те, що на відміну від багатьох онлайн-професій, усіх навичок можна самостійно навчитися з нуля самостійно. Щоб знайти роботу автором текстів потрібно розвивати наступні вміння:


  • Цікава та лаконічна подача інформації – якщо в школі нас вчили виражати думки об’ємними реченнями, у копірайтингу цінується стислість та інформативність. Сучасний користувач у середньому читає текст на сторінці протягом 8,5 секунд, тому потрібно мінімізувати кількість води та вміти зацікавити його першими абзацами.

  • Відмінне володіння мовою – професійний копірайтер не тільки пише без помилок, а й працює з різними стилями мовлення, правильно структуризує інформацію.

  • Аналітичні здібності – щоб створити якісні матеріали, спеціалістам необхідно переглядати десятки джерел та виділяти з них цікаві та актуальні ідеї.

  • Творчі здібності – фахівець повинен вміти адаптовувати стиль письма до вподобань конкретної аудиторії, наводити цікаві приклади та привертати увагу аудиторії.


Також необхідно вміти коригувати власні тексти, відповідно до побажань редакторів та клієнтів. Сюди входять не тільки виправлення граматичних помилок, але й зміна стилістики, оптимізація текстів під пошукові системи, фактчекінг тощо.


Тут також буде доречним згадати сайт з вакансіями Jooble, адже на ньому копірайтерам та іншим спеціалістам пропонується робота віддалена за кордоном. Портал зручний тим, що кожного дня тут з’являються нові вакансії.


Де навчатися професії копірайтера?

Разом з експертами компанії Jooble ми виділили для копірайтерів декілька варіантів засвоєння професійних навичок:


  1. Вища філологічна або журналістська освіта – у ВНЗ ви навчитеся не тільки роботі з текстами, різними стилями, іноземним мовам, але й отримаєте глибокі знання з лінгвістики, літератури та журналістики. Зазвичай вища освіта не є обов’язковою, якщо вас не цікавлять посади редакторів та коректорів. 

  2. Спеціалізовані курси – тут вас структури статей, основ маркетингу, принципів привертання уваги читача, стилістичних прийомів та іншому. Популярними є курси від Udemy, Projector, Prometheus. Деякі школи пропонують найуспішнішим студентам після закінчення навчання пройти стажування та вибрати вакансію в їхньому штаті.

  3. Книги та блоги – не менш корисним буде читання професійної літератури, наприклад, Б. Снайдер «Як блискавично писати живучі тексти. Врятуйте кицьку!», Д. Каплунов «Нейрокопірайтинг» або блог «Direct creative blog» американського автора Дена Ріка.


Проте, головною є практика. Це безкоштовний та одночасно найефективніший метод. Писати можна як статті для клієнтів, так і тексти на вільні тематики для відпрацювання різних форматів та стилістик.


Секрети вдалого копірайтингу: як писати тексти, що привертають увагу клієнтів та читачів?

Вдала стаття містить відповіді на усі потенційні питання читача та утримує його зацікавленість до останнього речення. Тому для покращення якості текстів експерти рекомендують користуватися наступними стратегіями.


Впровадження формули AIDA

Абревіатура AIDA розшифровується як Attention, Interest, Desire, Action – увага, інтерес, бажання, дія. Заголовок та перший рядок тексту – перше, що привертає увагу читача. Вони повинні бути орієнтовані на «болі» ЦА. Наприклад, «Збільшення прибутку на 50% за тиждень: 5 секретів успішного інвестування, які ви повинні знати вже зараз!». 


Для підтримання інтересу та формування бажання до придбання продукту, послуг або користування порадами, необхідно назвати їхні переваги. Це може бути в такому форматі: «Нова матрацна технологія FlexiBe запам’ятовує анатомічні форми та дозволяє прийняти комфортне положення під час сну, попереджуючи деформації хребта та болі в спині». У кінці спонукайте читача до дії, наприклад, зробити покупку або підписатися на розсилку.


Використовуйте сильні слова та фрази

Замість того, щоб користуватися узагальненнями, будьте точними й конкретними: наприклад, замініть «покращено» на «збільшено на 50%», «багато клієнтів» на «залучено 350 нових клієнтів за місяць». Щоб викликати емоції та захопити читача, додавайте у заголовки переконливі слова, такі як «непереборний», «ексклюзивний» «проривний» та подібні.


Визначайте больові точки та пропонуйте рішення

Больові точки в маркетингу – це проблеми та виклики, з якими стикається цільова аудиторія під час користування певними продуктами та послугами. Якщо мова йде про салон краси, то «болем» може бути малий вибір часу для запису або незручне розташування, тобто все, що викликає дискомфорт клієнта. Текст повинен позиціонувати продукт або послугу як рішення, якого потребує клієнт.


Мінімізуйте «воду»

Тексти, що перевантажені вставними словами, займенниками, емоційними прикметниками, вигуками та реченнями без сенсового навантаження, важко сприймаються читачем та ускладнюють пошукове ранжування. Завжди перечитуйте написане та прибирайте не інформативні фрагменти.